Esther de Vries

‘De Derde Persoon’ was een portretschildersproject dat liep van 2006 tot halverwege 2013.
We kwamen eerst eens per week bij elkaar, en later werd het onregelmatig. Bij dit project schilderden we om en om op elkaars werk, waarbij de één op de ander reageerde.

We deden alles wat niet hoorde: olieverf over acryl, dan weer terpentine, en als het zo uitkwam weer verf op waterbasis.

Soms ontstond het portret als vanzelf: een doek plat op de grond werd bewerkt met een mengsel van tuinbeits, houtvezel, huisschildersverf en terpentine. Dat lieten we dan stollen. En als we dan een week later weer verder gingen, vonden we dat het af was. Alles kon: met vezels gedoopt in verf werd het portret erin geslagen, dan weer met een rolletje tot schim gerold.

Jop was heel goed in het zien of een werk af was. Zijn optie: naar het werk toé kijken en niet andersom. Komt het werk teveel naar jou toe dan is dat te gemakkelijk. Moeite doen waardoor er een relatie ontstaat tussen jou en het beeld.
Soms draaiden we de portretten om, bijvoorbeeld op een kunstmarkt. Er was steevast niemand van het publiek die het verschil zag.

Esther de Vries